Passionsspelen 25-31/8 2022

FULLBOKAD (boka din plats på väntelistan)

Info & Pris

 • Passionsspelen  
Passionsspelen  

Passionsspelen

När pesten härjade i Bayern 1632-1633 utgav invånarna i Oberammergau ett löfte till Gud att om ingen i byn drabbas så kommer de vart 10:e år uppföra Kristi lidandes historia. Byn förskonades helt och 1634 gavs det första passionsspelet. Från 1680 förlades spelen till varje jämnt avslutat decennium, en ordning som sedan endast frångåtts undantagsvis av tvingande skäl som krig, förbud och liknande. Uppförandet ägde till en början rum under pingsten. I början var kyrkogården skådeplats och arrangemangen primitiva. Den första verkliga passionsspelsteatern invigdes 1820. Och nu, år 2022, är det vår tur att besöka spelen!

I priset ingår: Bussresa inkl. ev. broar/färjor, del i dubbelrum, halvpension (middag dag 1 till frukost dag 7), en lunch dag 3, klass 1 – biljett till passionsspelen med textbok, guidad stadsrundtur i Wittenberg och Salzburg


Påstigningsorter: Jönköping, Vaggeryd, Skillingaryd, Hillerstorp, Bredaryd, Forsheda, Värnamo, Ljungby och vidare efter E4:an söderut efter önskemål

Program

Kaplan under resan är Kenneth Petersson (pastor i Jönköpings allianskyrka)


I slutet av augusti är det sensommar i Sverige och hösten kanske börjar göra sig påmind. Då är det en helt perfekt tid att förlänga sommaren något, för sensommaren i och omkring alperna kan vara helt fantastiska dagar. Ofta hänger värmen kvar längre på kontinenten än uppe hos oss i norr och temperaturer runt 25 grader är inte ovanligt så här års. Helt enkelt den perfekta årstiden för att resa! Under hela resan kommer det finnas “busskaffe” med tilltugg till försäljning vid raster.

Dag 1 – Vi åker på morgonen och efter ett frukoststopp fortsätter vi vägen genom Danmark. På färjan mellan Gedser och Rostock passar vi på att äta lunch och framåt kvällen når vi vårt övernattningshotell en bra bit söder om Berlin. På hotellet bjuds vi på middag.

Dag 2 – Efter frukost är det dags att besöka staden Wittenberg. Här får vi en guidad stadsrundtur i staden som man kallar för reformationens födelsestad. Händelserna härifrån har påverkat hela världens kyrkohistoria. Sedan fortsätter resan söderut till vårt övernattningshotell söder om Munchen, och även denna kvällen bjuds vi på middag innan det är dags att gå och lägga sig.

Dag 3 – Resans höjdpunkt – PASSIONSSPELEN i Oberammergau. Innan spelstart så bjuder vi på kokt korv med bröd till lunch. Denna dagen får vi följa världens mest kända passionsspel, som på denna platsen framförts i århundraden till minne av Jesu liv och död (läs mer om berättelsen ovan). Givetvis så har vi på Bergenholtz resor kategori 1-biljetter, vilket är de bästa platserna för att få bästa upplevelse av passionsspelen. I pausen bjuds vi på middag inkl. dryck. Övernattning sker sedan på 3 stjärnigt boende i eller i närheten av Oberammergau (man tilldelas boendet av organisationen)

Dag 4* – Vi börjar med frukost i vanlig ordning, sedan fortsätter färden mot Österrike. Efter några timmar når vi staden Salzburg, huvudstaden i förbundslandet Salzburg. Staden som ligger på “porten” till alperna är känd för alla vackra byggnader och kyrkor och inte minst sina vackra omgivningar. Men för många av oss är den också känd genom filmen Sound of Music. I Salzburg får vi en guidad stadsrundtur, men också möjlighet att på egen hand se lite av staden och äta lunch. Framåt eftermiddagen fortsätter färden in i det otroligt vackra alplandskapet, och slutligen når vi hotell Pinzgauerhor i Schüttdorf där vi ska bo 2 nätter. Gemensam middag på kvällen.

Dag 5* – En helt ledig dag att bara få njuta av de storslagna alperna. Schüttdorf, byn vi bor i, ligger mitt emellan de mer kända orterna Zell am See och Kaprun, med ca 30 minuters vacker promenad till Zell am See. Här är inte svårt att fördriva tiden. Ta en lift upp på någon av alptopparna (hotellet ligger ca 450 meter från närmsta lift), ta ett dopp i den vackra och uppfriskande Zellersee där det sägs att vattnet är så rent att man kan dricka det, eller bara sätt dig på nåt mysigt café njut av den storslagna omgivningen mitt inne i hjärtat av alperna.

Dag 6 – Idag påbörjas hemfärden, men vi har fortfarande mycket att uppleva. Vi åker norrut och framåt eftermiddagen stannar vi för lite egentid i Rothenburg ob der Tauber. Det sägs att ingen annan tysk stad kan visualisera det medeltida Tyskland som Rothenburg ob der Tauber, med sin ståtliga stadsmur och mysiga gränder. Och trots att det är sommar, varför inte passa på att besöka den världsberömda julaffären som kan få vem som helst att häpna. Vi fortsätter sen färden ytterligare en bit och stannar på vårt övernattningshotell runt Kassel. Där äter vi middag tillsammans.

Dag 7 – Sista dagen fortsätter färden vidare norrut genom Tyskland, Danmark och med stopp med stopp för både lunch och ev. kvällsmat. På kvällen är vi åter hemma och har flera härliga dagar att med glädje se tillbaka på.

*Dessa dagar är än så länge bara preliminära p.g.a. att hotellet i Österrike inte kan bekräfta plats förens max ett år i förväg.

Under våren 2022 kommer Kenneth ha några upptaktskvällar inför resan, med bl.a.

 • undervisning om Jesu liv med betoning på passionsberättelsen
 • reformationen i sin korthet
 • Historiken kring spelen i Oberammergau

(detta är givetvis frivilliga kvällar men som erbjuds kostnadsfritt för er som anmäler er till resan. Mer info kommer hösten 2021)

Bokning

Passionsspelen

Vid bokning: Maila henrik@bergenholtzresor.se

Vid bokning ange:

 • Vilken resa du vill anmäla dig till
 • Namn på samtliga resenärer
 • Adress
 • Tel.nr
 • Önskad påstigningsplats
 • Speciella önskemål
 • Om avbeställningsskydd önskas (läs allmänna resevillkor)